Szülőként felelősnek érzem magam a gyermekem tanulmányi sikereiért is

  • Mit tehetek, hogyan segíthetek?

  • Létezik-e titkos összetevő, amivel megkönnyíthetjük a gyerekünknek a matekozást?

  • Valóban meg kell különböztetnünk reál és humán tehetségű gyereket?

  • Mitől más, esetleg nehezebb egy felvételi felkészítő?

  • Hogyan kerülhető el a kudarcélmény?

  • Van még időnk?

Mit tehetek, hogyan segíthetek?

Igen, ez valóban egy nehéz megmérettetés, amiben a gyereknek szüksége van segítségre!

Hiába jó a suliban, erre külön kell készülni, olyan, mint egy sportverseny, igazából a felkészültségen múlik, hogy ki végez az élmezőnyben…

Ez nyilván nem a szülő kompetenciája, hagyományosan iskolai különórákon, magántanárral készülnek a gyerekek, de pár éve van már erre remek internetes megoldás is.

Matektanár kollégáimmal közösen pár éve mi is készítettünk (a Matek Oázisban) ilyen felvételi felkészítő programokat mindhárom korosztálynak, és mondhatom, hogy minket is meglepett, hogy az idén milyen sokan tanulnak ezzel a programmal.

Létezik-e titkos összetevő, amivel megkönnyíthetjük a gyerekünknek a matekozást?

A sikerélménynek varázsereje van a matektanulásban is. Annak az örömnek, hogy " jé, ez nem is nehéz, ezt én is meg tudom csinálni!". A programban ezt a folyamatos és jól átgondolt interaktivitással lehet elérni. A kedves és világos magyarázat mellett folyton kérdezünk. A diáknak be kell írni a választ, vagy kiválasztani, összepárosítani a helyes megoldást. Ezzel nemcsak az ellenőrzés lehetőségét biztosítja a program, hanem a jó válaszok nyomán apró sikerélményeket gyűjt a gyermek, ami motiválja a továbblépésre, plusz növeli az önbizalmát.

Valóban meg kell különböztetnünk reál és humán tehetségű gyereket?

Mi nem csak valljuk és hirdetjük, hanem nap mint nap tapasztaljuk is, hogy a MATEK MINDENKINEK lehet könnyű és érthető. Még azoknak is, akiknek eddig nehézségei voltak a matekkal, csak megfelelően kell tanítani.

Mitől más, esetleg nehezebb egy felvételi felkészítő?

Nem kell, hogy nehezebb legyen! Sőt! A legfőbb feladata, hogy az ÖNBIZALMÁT fejlessze, amelllett rálátást adjon a gyerkőcnek a szükséges ismeretekre. Hisz bátornak és profinak kell lennie a vizsgán, hogy neki merjen állni első ránézésre idegennek tűnő feladatoknak is. A megfelelő felkészültséggel párosuló önbizalom vezet sikerre a felvételi vizsgán.

Hogyan kerülhető el a kudarcélmény?

Sajnos sokan bukásként élik meg, ha nem sikerül a felvételi. A szülő az intenzív felkészülésben tud segíteni, a biztatásban (véletlenül se bombázzuk olyanokkal gyakorlás közben, hogy „jaj, hát ezt se tudod?”, inkább abban erősítsük, hogy ügyes vagy, tudom, hogy meg tudod csinálni!”), és abban tud segíteni, hogy ne tegyen túlzott terheket a gyermekére, és ne állítsa be élet-halál fontosságú kérdésként a vizsgát.

Van még időnk?

Kevés időnk van, de igenis, érdemes egy erős hajrába kezdeni a hátralevő 2 hétben! Meghatározó lehet a siker szempontjából, hogy milyen intenzíven tud készülni a hátralevő rövid időben. Érdemes szakszerű segítséget igénybe venni (amilyen pl. a Matek Oázis is. ), mert akár csak egy fontosabb témakör (pl. szövegesek) okos átnézésével is akár 10 ponttal többet tud elérni a vizsgán a gyermek.

Arra biztatom a felvételiző gyerekek szüleit, hogy vegyenek le most a gyerekek válláról minden más feladatot, és tegyék lehetővé a gyermekeik számára az intenzív készülést a matek felvételire, megfelelő szakmai segítséggel.


A Manna FM rádióban 2021. január 9-én elhangzott kétrészes riport 2 hanganyagát itt tudod felvételről meghallgatni:

B.B.Bea
B.B.Bea
A szerethető matektanulás szakértője, matektanár